steve-mccurry naslovna za sajt

Stiv Mekari je jedan od najlegendarnijih fotografa današnjice. Njegova dela su na velikom broju naslovnica svetski poznatih magazina i na mnogim knjigama, a veliki broj njegovih izložbi su vidjene širom sveta.

Rođen je u predgrađu Filadelfije, Pensilvanija. Studirao je film na Državnom Univerzitetu Pensilvanije pre nego što je počeo da radi za lokalne novine. Nakon nekoliko godina samostalnog rada, Mekari odlazi na svoje prvo, a kasnije će se pokazati, jedno od mnogih putovanja u Indiju.. Putovao je sa ne više od jedne torbe i fotoaparatom.

Posle nekoliko meseci putovanja, našao se na granici sa Pakistanom. Tu upoznaje grupu  izbeglica iz Afganistana koji su ga prokrijumčarili preko granice u svoju zemlju. Noseći tradicionalnu odeću, sa dugom bradom kao i raznim dodacima koje je bilo neophodno imati s’ obzirom na vremenske uslove koji tamo vladaju, i posle nedelja provedenih sa Mudžahedinima, Mekari je svetu prvi put prikazao fotografije ratnog sukoba u Afganistanu, uzdižući ljudsku patnju na vrh jarbola svetske pažnje.

Od tada Mekari nastavlja da pravi neverovatne fotografije na šest kontinenata i u nebrojeno zemalja. Njegov rad podjednako obuhvata sukobe, nestajanje kultura, drevne tradicije i savremene kulture – uvek zadržavajući ljudski element koji je dao čuvenoj fotografiji afganistanske devojčice i učinio je tako moćnom fotograijom.

Mekari je nagrađivan  najprestižnijim nagradama za fotografiju uključujući „Robert Capa Gold Medal“, „National Press Photographers Award“, prva nagrada “World Press Photo contest“ i mnoge druge.

PinterestShare