Foto klub Apolo je organizovao svoj drugi festival fotografije „Fotorama“ u Kragujevcu, 10- 13 maja. Ove godine organizatori su se trudili da festival bude mnogo bolji i uspešnija od prethodnog. Tokom festivala uspešno su organizovana brojna predavanja, radionice, konsultacije i nekoliko izložbi. Svaki od učesnika i ljubitelja mogao je naći nešto za sebe na ovom festivalu, i što je najvažnije, oni su bili u mogućnosti da prepoznaju istomišljenike iz sveta fotografije, da razmene iskustva i da nađu mesto za druženje.

Pre festivala je organizovan pred festivalski program u formi dve izložbe: 4. maja izložba fotografija umetnika iz grada Jerihona (Palestina) i 6. maja zajedno sa proslavom grada, izložba fotografija starih fotografa iz Kragujevca.

Službeno otvaranje festivala „Fotorama“ obeležila je treća uzastopna Godišnja izložba foto kluba Apolo metaforički pod nazivom „Tri“. Ova izložba je rezultat foto kluba u prethodnom periodu. Istoga dana je bilo i otvaranje izložbe fotografija posvećene radu Anastas Jovanovića, pionira srpski fotografije.

Prvog dana festivala održana je radionica pod nazivom kolodijumski mokri-proces koji je omogućio učesnicima da se upoznaju sa starim načinom izrade fotografije. Govornici ove radionice, Miša Keskenović i Ivana Tomanović, pokušali su da približe učesnicima radionice ovaj način pravljenja fotografija. Radionica je trajala dva dana.

Drugi dan festivala su obeležile dve izložbe – izložba fotografija studenata Akademije likovnih umetnosti u Novom Sadu i foto-izložba bratskog foto kino kluba Doboj iz Republike Srpske pod nazivom“ Zajedno sa prirodom „. Članovi bratskog foto kluba iz Doboja su bili specijalni gosti na ovogodišnjem festivalu „Fotorama“. Izložbe organizovane trećeg dana su bile vrlo raznolike. Učesnici festivala su mogli da se upoznaju sa dečijom fotografijom “Portret mog voljenog bića“, na kojoj je bilo prikazano 30 fotografija učenika osnovnih i srednjih škola. S druge strane, posetioci su mogli da vide samostalnu izložbu fotografija predsednika foto kluba „Apolo“ Marka Stamatovića, zvanu „Bibin tavan“. Autor je uspešno pokazao primenu starih tehnika fotografije na potpuno nov i kreativan način. I poslednji dan su takođe obeležile dve izložbe. Posetioci su mogli da vide samostalnu izložbu aktova Nikole Miljkovića pod nazivom “Iza Ličnog „. Pored toga, organizovana je međunarodna izložba“ Moji Ljudi“, na kojoj su učestvovali autori iz gradova pobratima iz Rusije, Belorusije, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Slovenije, BiH, Makedonije, Rumunjske, Palestine, i mnogi drugi.

Održana su i mnoga predavanja. Svakako izdvajamo posetu američkog fotografa Fric Hofmana. On je poznati fotograf poznatog magazina „Nacionalna Geografija“. Njegovu posetu su organizovali foto klub Apolo i Američki kutak iz Kragujevca.Učesnici su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa životom i radom Fric Hofmana u odličnom dvočasovnom predavanju na glavnoj sceni Knjaževsko-serbskog teatara. On je objasnio što je potrebno i kako treba da se fotograf pripremi, ako ima želju da postane ekskluzivni fotograf magazina „Nacionalna Geografija“. Pored predavanja organizovane su i radionice i konsultacije s njim koje su bile veoma detaljne u trajanju više od pet sati. Ne treba zaboraviti i predavanja drugih eminentnih domaćih autora. Jedno od njih je organizovano prvog dana festivala, reč je o pejzažnoj fotografiji Branislav Strugara. Ovaj autor je predstavio učesnicima svoj rad i upoznao ih sa važnim elementima fotografiranja pejzaža.

Za sve fotografe predavanje advokata Andreja Čivtelića o kršenju autorskih prava fotografa je bilo značajno. Advokat je s pravnog stanovišta informisao autore kako da zaštite i ostvare svoja autorska prava. Trećeg dana manifestacije održano je predavanje o modnoj i komercijalnoj fotografiji od strane fotografa Aleksandra Kujučeva. Posljednjeg dana festivala Milan Aleksić je održao predavanje o umetničkoj fotografiji.

Atmosferi festivala doprineli su razni kulturni događaji i muzički nastupi. Festival je završen zvaničnom dodelom plakete i zahvalnica.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez saradnje Grada i pomoći mnogih sponzora, donatora i kulturnih institucija: Američki kutak u Kragujevcu, Filološko-umjetnički fakultet, Narodna biblioteka“ Vuk Karadžić „, Knjaževsko-serbski teatar, Memorijalni muzej “21. oktobar“ , Narodni muzej u Modernoj galeriji, Dom omladine, Studentski kulturni centra (SKC), i mnogi drugi. Hvala Vam!

PinterestShare