Prednja strana sajtt

Svečano otvaranje 3. Juna 2018. godine u galeriji Narodnog Muzeja Kragujevac sa početkom od 20 h.

Gorkhaland

Stanovnici Darjeelinga smatrani su migrantima iz Nepala i “strancima”, iako njihova istorija na tom podrucju dugo prethodi nezavisnoj Indiji. Zajednicka granica s Nepalom, politika britanskog kolonijalnog carstva i sporazum izmedu slobodne Indije i Nepala koji daje državljanima obe države pravo boravka u bilo kojoj od ove dve zemlje, doveli su do migracije nepalskih državljana u Indiju tokom protekla dva veka.

Najraniji zahtev za odvojenu pokrajinu doseže cak do 1907. godine, ali prvi se masovni pokret za odvojenu Gorkhaland državu, vodio na celu sa Gornjim nacionalnim oslobodilackim frontom, od 1986. do 1988. godine. Tada je oko 1.500-2.000 ljudi ubijeno u nasilnoj agitaciji. Pokret je izrodio poluautonomsko upravno telo, poznatko kao Darjeeling Gorkha Hill Council, koje je nastalo 1988. godine.

Gorkhaland sukob je trenutno jedan od zamrznutih sukoba Indije. Ne nazire mu se kraj – patnja ljubaznog stanovništva Darjeelinga ce se nastaviti. U periodu od 17 godina cesto se moglo cuti od bivših stanovnika Darjeelinga: “Ako imate sposobnosti i cilj u životu, Darjeeling je pogrešno mesto za život”.

fotke skup  sajtt

PinterestShare