STEVE McCURRY

Stiv Mekari je jedan od najlegendarnijih fotografa današnjice. Njegova dela su na velikom broju naslovnica svetski poznatih magazina i na mnogim knjigama, a veliki broj njegovih izložbi su vidjene širom sveta.

Rođen je u predgrađu Filadelfije, Pensilvanija. Studirao je film na Državnom Univerzitetu Pensilvanije pre nego što je počeo da radi za lokalne novine. Nakon nekoliko godina samostalnog rada, Mekari odlazi na svoje prvo, a kasnije će se pokazati, jedno od mnogih putovanja u Indiju.. Putovao je sa ne više od jedne torbe i fotoaparatom.

Posle nekoliko meseci putovanja, našao se na granici sa Pakistanom. Tu upoznaje grupu  izbeglica iz Afganistana koji su ga prokrijumčarili preko granice u svoju zemlju. Noseći tradicionalnu odeću, sa dugom bradom kao i raznim dodacima koje je bilo neophodno imati s’ obzirom na vremenske uslove koji tamo vladaju, i posle nedelja provedenih sa Mudžahedinima, Mekari je svetu prvi put prikazao fotografije ratnog sukoba u Afganistanu, uzdižući ljudsku patnju na vrh jarbola svetske pažnje.

Od tada Mekari nastavlja da pravi neverovatne fotografije na šest kontinenata i u nebrojeno zemalja. Njegov rad podjednako obuhvata sukobe, nestajanje kultura, drevne tradicije i savremene kulture – uvek zadržavajući ljudski element koji je dao čuvenoj fotografiji afganistanske devojčice i učinio je tako moćnom fotograijom.

Mekari je nagrađivan  najprestižnijim nagradama za fotografiju uključujući „Robert Capa Gold Medal“, „National Press Photographers Award“, prva nagrada “World Press Photo contest“ i mnoge druge.

NATALIA TAFFAREL

Natalija Tafarel je digitalni umetnik iz Argentine, ekspert u retuširanju. Rođena je u porodici koja se bavila štamparskim poslom, tako da je imala priliku da nauči dosta o teoriji boja i svim metodama tradicionalnog štamparstva. Ima iskustva u advertajzingu i grafičkom dizajnu. Počela je da uči Photoshop iz hobija, koji je ubrzo postao opsesija. Poseduje sertifikat Adobe ekspert. Za sebe kaže da je neurotična, perfekcionista, „control freak“ i misli da je lepota prikazana samo kroz detalje. Misli da sve ima skrivenu lepotu i da je njen posao da je oslobodi. Veruje da je oštra kritika jedini način za postizanje samo-poboljšanja. Teži da bude najbolja.

DRAGOLJUB ZAMUROVIĆ

Dragoljub Zamurović rođen je 1947. godine. Posle diplomiranja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, bio je 1977/79. na postdiplomskim studijama fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Godine 1980. primljen je u Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, a 1997. godine dobija zvanje Istaknutog umetnika i tako se svrstava među nekoliko najznačajnijih umetnika srpske fotografije danas. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada među kojima je i Velika nagrada Srbije koju su mu 2004. godine dodelili Ministarstvo za kulturu i ULUPUDS.

Od 1988. godine započinje saradnju sa francuskom agencijom Gamma. Među mnogim časopisima koji objavljuju njegove fotografije su iTime, Geo, Epoca, Newsweek, Europeo, Stern,Paris/Match, Figaro Magazin,National Geographic … Legendarni američki magazin Lifedva puta je njegove snimke svrstavao u rubriku“Big Pictures”, a u julu 1991. godine jedna fotografija ovog autora objavljena je i na naslovnoj strani tog časopisa.

Knjige Dragoljuba Zamurovića, pored naše zemlje, objavljene su u Americi, Engleskoj, Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Kazahstanu i nekoliko drugih država.

PinterestShare