Kolodijum PREDNJA

Tokom tri dana Startfest festivala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u novembru prošle godine, održana je radionica na temu mokrog kolodijumskog procesa (Wet Collodian Plate) koji datira još iz pedesetih godina 19. veka. Na festivalu su pored studenata i predavača novosadske akademije učestvovali i studenti iz Beograda (Fakultet primenjene umetnosti) i Osijeka (Umetnička akademija).

Možda zvuči neobično da se studentima u 21. veku predstavlja tako stara fotografska tehnika ali već nakon prvog dana radionice svi učesnici su shvatili da se 150 godina za čas premosti, samo ako imate pored sebe vizionare koji će relativizovati vreme i sopstvenom voljom prebaciti vas u prošlost koja još uvek živi i, takoreći, doživljava svoju renesansu.

Ti vizionari su Miša Keskenović iz Sombora i Uglješa Dapčević iz Beograda – vođe radionice. Obojica su po struci direktori fotografije na filmu, koji su pre mnogo godina ušli u svet alhemije u potrazi za fantastičnim slikama sveta koje ne mare za savremene tokove tehnologije već isključivo za procese u kom magija između čoveka, hemije i fizike stvara dela s dušom i pričom o istom tom čoveku.

Radionice su počinjale u 9h ujutro i završavale malo pred ponoć. Studenti su se smenjivali, predavači demonstrirali tehnike da bi se radionica završila sa pedesetak ploča izrađenih tehnikom mokrog kolodijumskog procesa. U studiju Akademije, na dva seta za fotografisanje, studenti su naizmenično snimali portret tj. jedni druge, kao i mrtvu prirodu za koju su sami osmišljavali postavke. Sve se završilo izložbom radova nastalih na radionici u galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Iako je ova fotografska tehnika izuzetno zahtevna, a može se reći i skupa, zahvaljujući Startfest festivalu i retko viđenoj posvećenosti i nesebičnosti oba predavača, studenti su doživeli fantastično putovanje u prošlost koje je uz pomoć hemije, puno dobre volje i pozitivne energije uspelo da izmami i po koju suzu nevericu nad snimljenim fotografijama.

Uz bezbroj puta izgovorene reči zahvalnosti i zagrljaje, predavači su se oprostili od svojih velikih đaka, uskoro kolega, i obećali da će još koji put staviti svoje alhemičarske kape i još malo im otvoriti vrata u neverovatan svet 19. veka – kada je fotografija rođena.

mr doc. Ivana Tomanović

PinterestShare